Colnago CLX 

Rond het merk Colnago hangt al decennialang een speciaal aura. Ondanks hun populariteit behouden ze hun exclusieve karakter, en intussen blijven de mannen van Ernesto pareltjes afleveren. Gelukkig hebben ze ook iets voor de gewone sterveling in de catalogus, zoals de nieuwe CLX Disc.

De befaamde Italiaanse fabrikant kwam al heel vroeg met een schijfremfiets op de markt, maar nu pas is er ook een CLX Disc beschikbaar.

De CLX Disc heel wat kenmerken over van de duurdere modellen. Een interessante is het ThreadFit 82.5-bracket, dat de betrouwbaarheid van een schroefbracket verbindt met de breedte en stijfheid van de PressFit-standaard. In mensentaal betekent dat: je krijgt een stijf bracket dat niet begint te kraken na twee ritten in de regen.

Voorts is het duidelijk dat de CLX een rechtstreeks afstammeling is van de V2-r, de lichte klimmer met aero-ambities. Zo zien we dezelfde intern weggewerkte zadelpenklem en zijn de buizen van de CLX ook licht aerodynamisch vormgegeven.

De Colnago CLX met velgremmen van enkele jaren geleden, voelde om een of andere reden wat houterig aan. Deze CLX Disc werpt dat juk volledig van zich af.  Het is geen nerveuze jongen, maar eerder een fiets die vastberaden handelt: snel accelereren en direct sturen zonder je te verrassen.

Als je de geometrietabel raadpleegt, zal je zien dat je niet zomaar dezelfde maat kan overnemen als bij gelijk welke andere fiets. Colnago werkt namelijk met Sloping-maten, zodat je er best voor zorgt dat de stack en reach overeenkomen met de maat van de fiets waar je goed op zat. Bij de CLX kan je kiezen uit acht maten.

Je voelt vanaf de eerste trap dat je met een snelle fiets op pad bent, en toch hoef je niet over profwaardige capaciteiten en reflexen te beschikken om er ten volle van te kunnen genieten. Je krijgt een beetje aero, voldoende stijfheid, schijfremmen, moderne framekenmerken en een rijgedrag dat vertrouwen wekt, terwijl je het zeker niet moet laten om mee te doen met de spurt.

Bel Dave
Navigeer naar Dave Bikes